Bara en sak behövs...

Luk 10:38-42

Medan de var på väg gick han in i en by, och en kvinna som hette Marta bjöd honom hem till sig. 39Hon hade en syster vid namn Maria, som satte sig vid Herrens fötter och lyssnade till hans ord. 40Men Marta tänkte på allt hon hade att ordna med. Hon kom och ställde sig framför Jesus och sade: "Herre, bryr du dig inte om att min syster låter mig ensam ordna med allt? Säg åt henne att hjälpa till." 41Herren svarade henne: "Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar dig för så mycket, 42fast bara en sak behövs. Maria har valt det som är bäst och det skall inte tas ifrån henne."

Idag är det Luciadagen och ett stort steg närmare själva juldagen. Det är mycket som ska fixas inför julen, mat som ska köpas, tillagas och ordnas, klappar som ska inhandlas, storstädning av huset/lägenheten och ett och annat julkort ska skickas iväg.  På ett liknande sätt kan man kanske tänka sig att Marta höll på när hon skulle få självaste Jesus på besök hemma hos sig. Visserligen bjöd hon hem Jesus men på vägen missade hon målet, hon missade det som var det viktigaste, att lyssna till hans ord. Att umgås med honom, att vara i hans närhet. Istället kvävdes Herrens besök av alla de bekymmer och saker som hon var tvungen att ordna med.

Nu så här i advents/juletid tror jag vi kan känna igen oss extra mycket i Martas situation. Hur ofta handlar julen bara om Jesus och att lyssna till honom? Hur ofta blir det inte bara en mysig liten tradition? Eller ens det för många! Ofta kan vi glömma bort att faktiskt lyssna till vad Han har att säga, och koncentrera oss på alla saker runt omkring istället. Därför får vi utmanas den här julen, och inte bara just nu utan ständigt och jämt, att lägga alla bekymmer och all oro i Jesu händer, och sätta oss ned vid Hans fötter och bara lyssna.

I jul får vi gästas av Jesus, kanske inte på samma konkreta sätta som hos Marta och Maria, men vi får under flera helgdagar släppa det vi gör för stunden och bara komma inför Honom.  Ta vara på den chansen!

41Herren svarade henne: "Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar dig för så mycket, 42fast bara en sak behövs. Maria har valt det som är bäst och det skall inte tas ifrån henne."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback