Att anta en tjänares gestalt

Filipibrevet 2:3-11
Var ödmjuka och sätt andra högre än er själva.
4Tänk inte bara på ert eget bästa utan också på andras. 5Låt det sinnelag råda hos er som också fanns hos Kristus Jesus. 6Han ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud 7utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss. När han till det yttre hade blivit människa 8gjorde han sig ödmjuk och var lydig ända till döden, döden på ett kors. 9Därför har Gud upphöjt honom över allt annat och gett honom det namn som står över alla andra namn, 10för att alla knän skall böjas för Jesu namn, i himlen, på jorden och under jorden, 11och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är herre, Gud fadern till ära.

Dagens bibeltext talar om något som verkligen inte passar in i vår tid, nämligen att sätta andra högre än sig själv, att inte slå sig fram utan att lyfta upp andra. I en tid där det egna jaget och dess framgång hela tiden hyllas och lyfts fram, där det handlar om att synas, att kunna köpa de senaste grejerna, att vara först med att inneha t.ex. en Ipad eller den senaste Iphonen så talar Paulus som har skrivit detta brev till församlingen i Fillippi, om att göra tvärtom. Radikalt och svårt. Tänk dig att Gud, den allsmäktige Guden, som är större än det största du någonsin kan tänka dig, som har allt han behöver och som faktiskt klarar sig fint utan oss människor, tänk dig att han stiger ned och föds i ett smutsigt stall, han tar en tjänares gestalt, han kliver så långt ned i rang som det bara går. Det är stort. Nu så här i adventstid och snart juletid blir detta extra aktuellt. Jesus hade allt, men älskade oss så ofantligt mycket att han offrar sin flärd, makt och ära, för ett litet smutsigt stall ute på vischan, och för att senare bli hånad, torterad och dödad. Det är stort!
Som kristna är vi kallade att följa i Jesu fotspår, du har säkert sett ett armband där det står W.W.J.D - What Would Jesus Do? Ja, vad skulle Jesus göra? Jo han skulle ödmjuka sig, han skulle "anta en tjänares gestalt".

I vår vardag möts vi ständigt av utmaningar där vi kan få  "anta en tjänares gestalt". Säg att din mamma kommer till dig när du sitter och tittar på tv eller spelar dator och ber dig om hjälp med disken, då har du ett val, 1. Vara bekväm, luta dig tillbaka och "ha det gött", eller 2. strunta i ditt eget för en stund och ödmjuka dig, att "anta en tjänares gestalt" och hjälpa din mamma. Eller säg att du sitter på en knökafull buss, du kom dit först, du har all rätt att sitta på din plats och ingen kan säga emot dig, men så kommer det en mycket otrevlig person och nästan befaller dig att flytta på dig. Du ställs återigen för ett val, hur skulle Jesus ha gjort? Hade han skällt tillbaka och sagt att han minnsan kom först till bussen och att platsen var hans, eller hade han sett med kärlek på den arga personen och "offrat" sin plats tillförmån för den arga, helt oförtjänta personen. Personligen tror jag på alternativ två. I Rom 12:20 står det, "Men är din fiende hungrig, ge honom att äta; är han törstig, ge honom att dricka. Då samlar du glödande kol på hans huvud."  Genom att du mer och mer lever ett liv i Jesus efterföljt så kan ditt liv också få vittna om honom till andra människor, du kan få vara en budbärare av det glada budskapet genom ditt liv.

Vill du följa Jesus? Valet är ditt, men kom ihåg att i oss själva kan vi mycket litet göra, men genom Jesus är allting möjligt. Det är svårt om inte omöjligt att uppnå i egen kraft, men genom den helige ande kan vi få förvandlas mer och mer, genom att umgås med Gud får vi förvandlas mer lika honom. Det hela börjar med ditt hjärtas inställning, vill du, eller vill du inte?
Därför, sök Gud av hela ditt hjärta, läs bibeln, tillbe, lovsjung, lyssna till Jesus, umgås med Gud, även om du inte alltid känner för det. Och glöm inte att förlåtelsen hos Kristus aldrig sinar, oavsett hur mycket fel eller hur stora fel du gör.

Bön: Jesus, jag vill bli mer lik dig, gör mig mer lik dig, hjälp mig att leva i din efterföljd.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback